Το Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Απόστολος Φωκάς» ανήκει στην Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Θ. “Ιπποκράτειο”. Είναι εγκαταστημένο μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, σε ξεχωριστό διόροφο κτίριο [ΧΑΡΤΗΣ], στο οποίο υπάρχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Κέντρο «Απόστολος Φωκάς», προσφορά του Ομίλου Φωκά, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1997 και αποτελεί  το μοναδικό πανελλαδικά, αυτόνομο κτιριακό συγκρότημα για την μελέτη και παρακολούθηση παιδονευρολογικών και αναπτυξιολογικών προβλημάτων. Αποτελεί κέντρο διάγνωσης και παρακολούθησης για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σπάνια αθροιστικά λυσσοσωμιακά νοσήματα, βαριές μυοπάθειες, κινητικοαισθητηριακές διαταραχές και νευροδερματικά νοσήματα. Επιπλέον το Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής είναι πιστοποιημένος Ιατροπαιδαγωγικος Φορέας από το Υπουργείο Παιδείας για τη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών-δυσλεξίας. 

Λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο για τον οπτικό, ακουστικό ή σωματοαισθητικό έλεγχο των παιδιών, καθώς στο Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας του, μπορούν να διενεργηθούν ποικίλες νευροφυσιολογικές εξετάσεις.

Τη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου στελεχώνουν επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς με εξειδίκευση και μετεκπαιδεύσεις στα θέματα που αντιμετωπίζονται στο Κέντρο. 

Αναλυτικά στο Κέντρο λειτουργούν οι παρακάτω δομές:

Παιδονευρολογικό - Αναπτυξιολογικό Ιατρείο

Οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται στο Παιδονευρολογικό - Αναπτυξιολογικό Ιατρείο αφορούν:

 • Νευρομυικά νοσήματα και δυσπλασίες του νευρικού συστήματος
 • Εγκεφαλική παράλυση
 • Νευροδερματικά νοσήματα
 • Συγγενείς διαμαρτίες
 • Ακούσιες κινήσεις 
 • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
 • Αθροιστικά λυσσοσωμιακά νοσήματα
 • Μυοπάθειες
 • Κινητικοαισθητηριακές διαταραχές
 • Πρώιμη διάγνωση νευρολογικών διαταραχών

Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή

 • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής –Υπερκινητικότητα
 • Προβλήματα Συμπεριφοράς   (νυχτερινή ενούρηση, εγκόπριση, προβλήματα ύπνου κ.λ.π.)

Το ιατρείο γίνεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, οι ασθενείς για να εξεταστούν είναι απαραίτητο να έχουν κλείσει ραντεβού και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Τα ραντεβού κλείνονται στο τηλέφωνο 2313312439. Εφόσον ζητηθεί επανέλεγχος ή επαναχορήγηση κάποιας γνωμάτευσης, ο κηδεμόνας μπορεί σε συνεργασία με την υπεύθυνη νοσηλεύτρια του ιατρείου να προγραμματίσει  την επόμενη επίσκεψη.

Παιδιατρικό Ιατρείο Επιληψίας

Στο ιατρείο εκτιμώνται και αντιμετωπίζονται:

 • Σπασμοί
 • Επιληπτικά Σύνδρομα 

Το ιατρείο γίνεται κάθε Δευτέρα και οι ασθενείς για να εξεταστούν είναι απαραίτητο να έχουν κλείσει ραντεβού και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Τα ραντεβού κλείνονται στο τηλέφωνο 2313312439.

Αναπτυξιολογικό Ιατρείο

   Στο ιατρείο εκτιμώνται και αντιμετωπίζονται διαταραχές λόγου  και μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, ελλειμματική προσοχή, κλπ.). Το ιατρείο γίνεται κάθε Τρίτη και οι ασθενείς για να εξεταστούν είναι απαραίτητο να έχουν κλείσει ραντεβού και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Τα ραντεβού κλείνονται στο τηλέφωνο 2313312439. Εφόσον ζητηθεί επανέλεγχος ή επαναχορήγηση κάποιας γνωμάτευσης, ο κηδεμόνας μπορεί σε συνεργασία με την υπεύθυνη νοσηλεύτρια του ιατρείου να προγραμματίσει  την επόμενη επίσκεψη.

Ιατρείο Συμβουλευτικής Παιδιατρικής

Στο ιατρείο εκτιμώνται και παρακολουθούνται μεταβολικά νοσήματα και γενετικά σύνδρομα.

Το ιατρείο γίνεται κάθε Τετάρτη και οι ασθενείς για να εξεταστούν είναι απαραίτητο να έχουν κλείσει ραντεβού και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους .  Τα ραντεβού κλείνονται στο τηλέφωνο 2313312439

Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο Ασθενών με Οζώδη Σκλήρυνση

Στο ιατρείο εκτιμώνται και παρακολουθούνται παιδιά και οικογένειες με οζώδη σκλήρυνση και ποικίλα συνοδά προβλήματα. Οι υπεύθυνοι ιατροί παιδονευρολόγοι για την ολιστική εκτίμηση των περιστατικών συνεργάζονται με ιατρούς από τα ακόλουθα τμήματα:

 Παιδονεφρολογικό, Νευρολογικό, Νεφρολογικό και Νευροχειρουργικό.

Το ιατρείο γίνεται την δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα και οι ασθενείς για να εξεταστούν είναι απαραίτητο να έχουν κλείσει ραντεβού και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους .  Τα ραντεβού κλείνονται στο τηλέφωνο 2313312439

Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας                

Στο εργαστήριο Νευροφυσιολογίας γίνονται οι παρακάτω εξετάσεις:

 • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα  (ΗΕΓ) και Video ΗΕΓ
 • Προκλητά Οπτικά Δυναμικά  (VEP)
 • Προκλητά Ακουστικά Δυναμικά  (BAEP)
 • Σωματοαισθητικά Προκλητά Δυναμικά  (SEP)
 • Ταχύτητες Αγωγιμότητας Νεύρου  (NCV)
 • Ηλεκτρομυογράφημα  (ΗΜΓ)

Οι παραπάνω εξετάσεις  γίνονται με ραντεβού, μετά από συνεννόηση ή παραπομπή από γιατρό του Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής.

Η ημέρα της εξέτασης στο Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας

Απολύτως αναγκαία για την διενέργεια των εξετάσεων είναι το βιβλιάριο υγείας και ασφάλειας του ασθενή και ο ΑΜΚΑ του.

Αν ο ασθενής είναι νεότερος της ηλικίας των 6 ετών ή αν και μεγαλύτερος εμφανίζει υπερκινητικότητα ή δυσκολία συνεργασίας χορηγείται σιρόπι ένυδρης χλωράλης με υπναγωγό δράση. (Ο λόγος της χορήγησης είναι ότι μόνο όταν ο ασθενής κοιμάται βαθιά με φαρμακευτικό ύπνο, μπορούμε να έχουμε ευκρινή αποτελέσματα, χωρίς παρεμβολές κινητικών ερεθισμάτων). 

Για την αποτελεσματικότερη δράση της χλωράλης είναι αναγκαίο να έχει προηγηθεί στέρηση ύπνου στο ασθενή ( δηλαδή να έχει κοιμηθεί τις μισές ώρες από το κανονικό π.χ. 12 μ.ν. με 5 π.μ.). Καθώς η γεύση της χλωράλης είναι ιδιαζόντως δυσάρεστη, το παιδί παίρνει το σιρόπι μέσα σε χυμό ή γάλα και γι’ αυτό θα πρέπει να προσέλθει για την εξέταση νηστικό. Ο κηδεμόνας του παιδιού θα πρέπει να έχει μαζί του το γάλα ή τον χυμό που θα πιει το παιδί.  Καλό είναι επίσης να έχει μαζί του τα απαραίτητα για την φροντίδα του παιδιού (είδη καθαριότητας - π.χ. πάνες - και ρουχισμό).  

Για την χορήγηση της χλωράλης το παιδί δεν πρέπει να έχει εμβολιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες και πρέπει να είναι ελεύθερο από εμπύρετο νόσημα τις τελευταίες δυο ημέρες

Επικοινωνήστε με τις νοσηλεύτριες του κέντρου για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Γραφείο νοσηλευτών στο ισόγειο του Κέντρου. Τηλ. 231 331 2439

Στο τμήμα Ψυχολογίας παρακολουθούνται  παιδιά με νοητική υστέρηση για εκτίμηση του δείκτη νοημοσύνης, παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα ή διαταραχές συμπεριφοράς για αξιολόγηση και αντιμετώπιση, ενώ επίσης πραγματοποιούνται συνεδρίες για συμβουλευτική γονέων και παιδιών.
Στο τμήμα Λογοθεραπείας παρακολουθούνται παιδιά με φωνολογικές διαταραχές, μαθησιακά προβλήματα, προβλήματα γραπτού λόγου και διαταραχές σίτισης και διατροφής. 
Στο τμήμα Φυσιοθεραπείας παρακολουθούνται παιδιά με κινητικά προβλήματα με ιδιαίτερη έμφαση σε βρέφη και παιδιά απότοκα νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας με γαστροστομίες, αναπνευστήρες, τραχειοστομίες ή μόνιμες τετραπληγίες ή παιδιά που χρήζουν εκπαίδευσης στη χρήση βοηθητικών μέσων.
Στο τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας παρακολουθούνται οικογένειες  με κοινωνικά προβλήματα. Επίσης παρέχεται  ενημέρωση για επιδόματα και  υπηρεσίες  που δικαιούνται και μπορούν να τους διευκολύνουν.

Χάρτης 

Διεύθυνση Νοσοκομείου:  Κωνσταντινουπόλεως 49 - Τ.Κ. 546 42
Το Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Απόστολος Φωκάς» είναι το κτίριο Ζ.
                                                                      

Συγκοινωνία

Οι αστικές γραμμές των λεωφορείων που εξυπηρετούν για πρόσβαση στο Νοσοκομείο είναι το νούμερο 31 από την οδό Κωνσταντινουπόλεως, τα νούμερα  10, 11, 57 από την οδό Παπαναστασίου και το νούμερο 72 από την οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή.